31 sty 2011

Tort kakaowy z ziemniaków

Składniki;
0,25 kg ziemniaków
10 dkg mąki
0,25 kg cukru
3 jaja
2 torebki cukru waniliowego
10 dkg orzechów włoskich
1 proszek do pieczenia
Bułka tarta
2 łyżki naturalnego kakao
Pół łyżki margaryny
Sposób wykonania;
Ziemniaki obrać, ugotować, ostudzić i przetrzeć przez cedzak.
Żółtka utrzeć z cukrem i wanilią do białości.
Proszek wymieszać z mąką następnie wymieszać razem z ziemniakami, żółtkiem, 
 drobno posiekanymi orzechami, kakao, wyrobić wszystko na jednolitą masę na końcu dodać piane z białek. Masę tą napełnić wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą tortownice i piec ok. 1 godzine w średnio gorącym piekarniku. Gdy tort ostygnie pokryć go lukrem i stawić go jeszcze na 10 min do ciepłego piekarnika, aby lukier zasechł.
                               Smacznego.

1 komentarz: