1 lut 2011

Placek z ziemniaków po francusku

Składniki;
75 dkg ziemniaków
4 dkg masła lub margaryny
1,5 łyżki śmietanki
1 łyżka mąki
10 dkg boczku wędzonego
4 dkg sera tartego (wzięłam grojer)
2 łyżki śmietany
sól, pieprz
maslo i mąka do formy 


Sposób wykonania; 
Ziemniaki gotujemy w mundurkach, obieramy i przepuszczamy przez maszynkę lub praskę. Następnie mieszamy je z masłem, śmietanką, mąką, solą i pieprzem. Ogniotrwalą formę (najlepiej płaską) smarujemy masłem, wysypujemy mąką i rozsmarowujemy na niej masę ziemniaczaną warstwą na 1 cm grubą. Nakłuwamy dość gęsto widelcem, posypujemy pokrojonym w paseczki boczkiem, tartym serem, skrapiamy śmietaną i zapiekamy w gorącym (200st.) piekarniku przez 10 minut. Podajemy z dużą porcję zielonej sałaty lub dowolnie wybranej surówki

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz