1 lut 2011

Suflet z ziemniaków z serem

Składniki
1 kg ziemniaków, 70 g masła
125 g średnio dojrzałej goudy
1/4 I śmietany
1/2 łyżeczki białego pieprzu
szczypta gałki muszkatołowej
4 żółtka + 4 białka
1/2 łyżeczki soli 

Sposób wykonania; 

  1. Ugotowane w mundurkach ziem­niaki opłukać zimną wodą, jeszcze ciepłe obrać, rozgnieść, rozgniecione odstawić, by trochę wystygły.Dodać masło, tartą goudę, śmietanę, pieprz, gałkę muszkatołową oraz żółtka. Wszystkie składniki dobrze wymieszać. Formę wysmarować masłem.Białka posolić, ubić na sztywną pianę, dodać do ziemniaków i delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do formy, powierzchnię wygładzić.Ciasto w formie włożyć do rozgrza­nego piekarnika i upiec na złoty kolor. Suflet jest gotowy, kiedy po nakłuciu drewnianym patyczkiem ciasto nie przykleja się do niego. Suflet podawać na gorąco, bowiem wystudzony szybko opada.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz