1 lut 2011

Ziemniaki Dauphine

Masa ziemniaczana:
1 kgziemniaków
4 żółtka
30g masła, sól
gałka muszkatołowa

Ciasto parzone:
mąka pszenna-150g
masło-60g
2 jaja
woda-175 cm3
sól
olej do smażenia

Ziemniaki obrać, ugotować, zrobi z nich puree dodając masło, żółtka i gałkę muszkatołową. Sporządzić ciasto parzone : wodę zagotować z masłem i solą dodać mąkę, gotować wolna ciągle mieszając, aż ciasto będzie odchodzić od ścianek naczynia, zdjąć z ognia, dodać kolejno po jednym jaju ciągle ucierając. Masę ziemniaczaną połączyć z ciastem, dobrze wymieszać i oziębić. Formować omączonymi rękami małe kulki, smażyć w dużej ilości tłuszczu na złoty kolor. Kulki ziemniaczane przed smażeniem panierować. Podawać jako dodatek do mięs smażonych i pieczonych.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz