31 sty 2011

Zapiekanka mięsno-ziemniaczana;

Potrzebujemy:
• około 1,5 kg ziemniaków
• 0,4 kg mięsa(może być schab lub inne bez przyrostów)
• 0,20 kg wędzonego boczku
• 1 cebula
• masło do wysmarowania naczynia
• 0,30 kg sera żółtego
• sól
• pieprz
• papryka
• można użyć vegety

Wykonanie:
Obrane ziemniaki kroimy na talarki grubości 0,5cm w dużej misie mieszamy je razem z pokrojoną w kostkę cebulą i przyprawami. Na patelni smażymy pokrojone w większą kostkę mięso.
W naczyniu żaroodpornym układamy warstwami: połowa ziemniaków, mięso, reszta ziemniaków, lekko podrumieniony boczek. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około godziny, najlepiej sprawdzić czy ziemniaki będą miekkie.15 min przed końcem pieczenia posypać zapiekankę startym serem i papryką:)
Pycha smacznego:))   

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz