31 sty 2011

Zapiekanka rybno-ziemniaczana

1 kg ziemniaków
1 kg filetów rybnych
2 l wywaru z warzyw
3 jajka
2 łyżki bułki tartej
125 ml słodkiej śmietany
125 jogurtu naturalnego
ok. 4 łyżek parmezanu (lub zwykłego żółtego sera)
40 g masła
sól
pieprz

Sposób wykonania;
Rybę opłukać, posypać solą i odstawić na 30 minut. Ugotować w wywarze z warzyw. Ziemniaki obrać, opłukać i ugotować. Jajka ugotować na twardo. Ziemniaki i jajka pokroić w plasterki (ziemniaki w bardzo cienkie). Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, ułożyć warstwę ziemniaków, ryby i jajek, posypać parmezanem. Ostatnia warstwa powinna być także z ziemniaków. Całość zalać śmietaną zmieszaną z jogurtem, posypać zrumienioną bułką tartą lub/i większą ilością startego sera. Zapiekać 60 minut w 180 st. Odstawić na 3 minuty i podawać. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz