1 lut 2011

Pieczone krokiety z ziemniaków

Składniki;
500g ziemniaków
2 łyżki miękkiego masła
1 duże żółtko
1 łyżka pełnotłustej śmietany
1 duże jajko (ubite)
50g świeżej bułki tartej
50g masła
drobno posiekana natka pietruszki
pieprz cayenne
mąka do posypania
sól i pieprz 
Sposób wykonania;
Obieramy ziemniaki i kroimy je na  kawałki. Gotujemy w osolonej wodzie przez 15min, aż ziemniaki będą miękkie, ale nie rozgotowane. Odcedzamy ziemniaki i tłuczemy na gładką masę Mieszamy z masłem, aż całe się stopi. Dodajemy żółtko i śmietanę. Całość mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem oraz szczyptą pieprzy cayenne.  Chłodzimy przez godzinę. Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni. Dzielimy masę ziemniaczaną na 12 równych kulek. Lekko umączonymi rękoma nadajemy im kształt krokieta. Każdy krokiet moczymy w ubitym jajku i obtaczamy w tartej bułce, strzepując jej nadmiar. Smarujemy masłem żaroodporne naczynie wystarczająco duże, by wszystkie krokiety zmieściły się w jednej warstwie. Układamy krokiety obok siebie w naczyniu. Posypujemy je wiórkami masła. Pieczemy krokiety przez 20 min, aż uzyskają złotobrązowy kolor. W trakcie pieczenia przewracamy je na drugą stronę. Podajemy gorące posypane pietruszką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz