Składniki;
4 spore ziemniaki
180-200g pieczarek
1/2 cebuli
bułka tarta 1 łyżka
białko z jednego kurzego jaja
przyprawy: sól, pieprz, jarzynka, koperek
olej do podsmażenia oraz do wysmarowania formy
Sposób wykonania;
Ziemniaki obieramy, ścinamy wierzchy i wydrążamy ostrą łyżeczką lub nożem. Środki lekko przyprawiamy. Przygotowujemy farsz: siekamy pieczarki i cebulę i razem dusimy na patelni. Do farszu dodajemy przyprawy, białko oraz bułkę tartą. Wszystko razem mieszamy. Wydrążone ziemniaczki napełniamy farszem, przykrywamy odciętymi wierzchołkami i układamy w formie do zapieczenia. Pieczemy w temp. 200 st. C aż ziemniaczki będą rumiane i upieczone, ok. 45 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz