1 lut 2011

ziemniaki duszone z suszonymi śliwkami

Składniki:
ziemniaki 40 dag
śliwki suszone bez pestek 15 dag
tłuszcz do smażenia
pomidory 20 dag
sól
pieprz
drobniutko posiekany koperek


Na sos:

tłuszcz 1 łyżka
mąka pszenna 1 łyżka
bulion 1 szkl
cebula 10 dag
przecier pomidorowy 1 łyżka
ocet winny 2 łyżki
korniszony 5 - 6 szt
sól
pieprz

Sposób wykonania:
Cebulę oczyścić, posiekać i podsmażyć na tłuszcz
Dodać mąkę, chwilę podsmażać.
Połączyć z przecierem pomidorowym.
Rozcieńczyć bulionem.
Doprawić solą, pieprzem i octem.
Gotować, aż sos nabierze konsystencji gęstej śmietany.
Dodać posiekane korniszony i zagotować.
Ziemniaki obrać, opłukać, pokroić w kostkę.
Podsmażyć na złocisty kolor, przełożyć do rondla.
Dodać namoczone śliwki, szklankę sosu cebulowego i nieco wody
Wstawić do średnio nagranego piekarnika na mniej więcej 20 minut.
Ziemniaki i śliwki przełożyć na półmisek, polać sosem.
Udekorować pokrojonymi w ćwiartki pomidorami i posypać koperkiem.










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz