1 lut 2011

Ziemniaki po lyońsku

SKŁADNIKI:

1 kg ziemniaków
150 g twardego żółtego sera
natka pietruszki
4-5 cebul
1,5 łyżki tłuszczu
1 łyżka tłuszczu do polania
sól
pieprz
czosnek
tymianek do smaku 



PRZYGOTOWANIE:
Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, pokroić w plastry, osuszyć. cebulę obrać, opłukac, pokrajać w kostkę. Usmażyć nie rumieniąc. Ziemniaki układać w naczyniu przesypując cebulą, startym serem, posiekaną natką pietruszki i przyprawami, polać tłuszczem i upiec w średnio nagrzanym piekrniku pod przykryciem. pod koniec pieczenia odkryć by ziemniaki się zrumieniły. Podawać do mięs, drobiu lub z jajkiem sadzonym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz