1 lut 2011

Zapiekanka z ziemniaków i ogórków kiszonych



Składniki:
1 kg ziemniaków
3 cebule
ok 10 ogórków kiszonych ( mniejszych)
30 dag żółtego sera
mała śmietana 12%
sól
pieprz
majeranek
bazylia
słodka papryka
Sposób przygotowania:
• Ziemniaki należy ugotować w mundurkach, następnie obrać i pokroić w plastry lub grubszą kostkę.
• Cebulę obrać i też pokroić w drobną kostkę. Następnie cebulę podsmażyć na patelni, doprawić przyprawami.
• Ogórki trzeba pokroić w kostkę. Żółty ser należy zetrzeć na tarce z grubymi oczkami.
• W żaroodpornym naczyniu układamy kolejne warstwy: ziemniaki, ogórki, cebulę i żółty ser. Oprószamy przyprawami, ziołami.
• Pieczemy w piekarniku przez 15 minut. Następnie polewamy śmietaną, posypujemy startym serem i pieczemy jeszcze przez ok. 10min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz