1 lut 2011

Rolada z ziemniaków z mięsem.

Składniki:
600 g ziemniaków
50 g tłustego twarożku ziołowego
2 jajka
mąka
sól
1 mała cebula
1/2 czerwonej papryki
50 g pieczarek
300 g mieszanego mielonego mięsa
1 łyżka keczupu
1 łyżka przecieru pomidorowego
pieprz
kilka listków bazylii
75 g żółtego sera  


Sposób wykonania: 
Ziemniaki ugotuj w mundurkach, odcedź i odstaw, by lekko ostygły. Jeszcze ciepłe obierz, przeciśnij przez prasę lub dokładnie rozgnieć tłuczkiem na puree i wymieszaj z twarożkiem ziołowym. Do  ziemniaków  dodaj  mąkę, jedno jajko i łyżeczkę soli, wyrób jednolite ciasto. Paprykę oczyść z gniazd nasiennych i drobno pokrój. Pieczarki oczyść i również drobno pokrój. Paprykę i pieczarki dodaj do mięsa, wyrób na jednolitą masę
. Farsz dopraw keczupem, przecierem pomidorowym, solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 °C. Na ściereczce posypanej mąką rozwałkuj ciasto na kwadrat, rozłóż na nim farsz mięsny, pozostawiając dookoła 4-cm. wolne brzegi
. Posyp farsz listkami bazylii. Ciasto zwiń, unosząc ściereczkę, i starannie zlep jego brzegi. Roladę przełóż na natłuszczoną blachę “szwem” do dołu. Jajko rozkłóć z 1 łyżeczką wodę i za pomocą pędzla posmaruj ciasto. Wyłóż ciasto na wysmarowaną tłuszczem blachę i wstaw do nagrzanego piekarnika na ok. 50 minut. Po 40 minutach pieczenia posyp roladę drobno startym serem. Podawaj na gorąco.

1 komentarz: