1 lut 2011

Zapiekane ziemniaki z kapustą i grzybami

 składniki:

8 ziemniaków
40 dag kapusty kiszonej
grzyby mrożone (2 kubeczki)
1 cebula
pieprz
sól
olej

Sposób wykonania;
Obraną i drobno poszatkowaną cebulę zeszklić na oleju. Dodać rozmrożone i drobno pokrojone grzyby i dusić. Ziemniaki ugotować w mundurkach a następnie obrać. Kapustę ugotować do miękkości, odcedzić z wody. Dodać do przesmażonych grzybów, doprawić solą i pieprzem do smaku. Ugotowane ziemniaki obrać, pokroić w plastry. Formę wysmarować tłuszczem i układać:
plastry ziemniaków
farsz
plastry ziemniaków

Całość posolić i wstawić do piekarnika. Piec w temp.180 st. przez około 20 minut. Gdy ziemniaczki będą lekko się przypiekać można śmiało wyjąć z piekarnika.
Pieczone ziemniaki podałam z sosem koperkowym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz